I trädgården skördar jag sockerärtor, rädisor, smultron, sallad, pak choi, gurkor och örter. Det är en självklarhet för mig, om grödorna ska växa behöver jag jordförbättra, gallra, rensa ogräs, gödsla, vattna, föryngra och växelbruka.

Jag börjar se på min egen kreativitet med samma ögon som jag gör med odling. Som kreatör började jag skapa av lust, behov och nöd. Jag kunde inte leva utan att skriva. Det fanns ett djupt behov av att berätta, uttrycka och formulera (det som jag inte kunde säga).

När skapandet blev ett jobb fungerade det ett tag, tills jag en dag tystnade. Lusten dog. Jag blev tom. Orden tog slut. Jag hade sått, skördat, sått, skördat, sått och skördat, men inte närt jorden. Tillslut fanns ingen näring kvar.

Jag tror precis som med odlingen att vi behöver ge näring till vår kreativa jord för att förebygga näringsbrist, skadedjur och missväxt i tid. Det svåra är att prioritera det. Att komma ihåg, att lägga den tid det krävs på att nära vår kreativitet. Att göra saker som inte behöver leda till ett nytt projekt, eller en ny idé. Tvärtom.